Znanstvenici plesom predstavili svoje teze doktorata

ples lov na antilopuPlesom se, znamo to, može izraziti ljubav, zavođenje, lov, borba, i još puno toga, ali da se mogu izraziti znanstvene teze – e to nismo znali. Netko bi rekao da nije sasvim siguran ni da znanstvenici znaju plesati. E pa budući doktori znanosti i njihovi profesori s doktorskog studija na Zavodu za molekularnu patologiju u Beču upriličili su, u najmanju ruku, neobično natjecanje u kojem je cilj plesom predstaviti osnovnu tezu svog doktorata.  

Četveročlani žiri sastavljen od antropologa, astrofizičara, doktorice komunikologije i profesionalne plesačice pobjednikom je proglasio Briana Stewarta – budućeg doktora arheologije. On je oskudno odjeven plesom predstavio svoj doktorski rad pod nazivom Refitting repasts: a spatial exploration of food processing, sharing, cooking and disposal at the Dunefield Midden campsite, South Africa (da, nazivi doktorata su uglavnom ovako komplicirani). Uz dobru glazbenu podlogu afričkih ritmova dobro se povezao s publikom te je jako dobro prikazao lov na antilopu i podjelu dobara. Nagrada za prvo mjesto je godišnja pretplata na časopis Science.

Na natjecanju je sudjelovao veći broj studenata doktorskih i postdoktorskih studija te profesora. Iako su teze doktorata morali prezentirati bez riječi i slika, ipak im je prije plesnog nastupa bilo dopušteno da u 60 sekundi prije nastupa auditoriju objasne o čemu se radi.

Natjecanje u 2009. će poprimiti globalni karakter, pa ako ste zainteresirani, napravite video zapis svojih znanstvenih teza. Prije toga za detalje nas možete kontaktirati mailom.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube