Plesni Oscar

Plesni spektakl Monte CarloU Monaku se od 2000. godine u prosincu dodjeljuju plesni Oscari na međunarodnoj manifestaciji posvećenoj plesu – Monaco Danses Dances Forum (MDDF). Manifestacija se održava u Grimaldijevu forumu, višenamjenskoj (kazališna, konferencijska, izložbena i kongresna) dvorani za kulturne događaje. Zanimljivo je da je kneževina Monako izdvajala 30 – 40% državnog proračuna za izgradnju Grimaldijevog foruma. Tradicija promicanja i razvijanja plesa u Kneževini Monaco začeta je početkom 20. stoljeća djelovanjem Ruskoga baleta Sergeja Djagiljeva koji je u Monaku ostavio neizbrisiv trag.

Kruna Monaco Danses Dances Forum je dodjela Svjetske nagrade za ples. Nagrada ima značaj kakav ima Oscar u filmskoj umjetnosti. Nagrade se dodjeljuju u više kategorija (najbolja plesačica, najbolji plesač, najbolji ansambl, najbolja predstava, najbolji koreograf). Glasanje se, radi objektivnosti, provodi na tri nivoa: putem Interneta, glasa stručni žiri i žiri novinara te predstavnici tridesetak evropskih država koji imaju zapažene uspjehe u plesnoj umjetnosti.

Višednevna manifestacija okuplja ne samo plesne umjetnike, već i profesionalne fotografe, filmaše, glazbenike i stručnjake za multimediju. Zato se tijekom MDDF-a odvijaju izložbe fotografija, performansi, radionice, a i natjecateljski festival plesnog filma.

 

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube