10 najpopularnijih svjetskih plesnih stilova

breakdanceKoji plesni stilovi su najrašireniji u svijetu? Donosimo listu najpopularnijih plesnih stilova:  

 

1. Hip hop

Iz hip hop kulture proizašla je hip hop glazba, a za takvu glazbu osmišljen je i odgovarajući plesni stil. Hip hop ples se sastoji od plesnih koraka koji su uglavnom blizu poda.

2. Trbušni ples

Sam naziv trbušni ples je dijelom pogrešan jer se pleše cijelim tijelom, pa se koristi i drugi naziv – orijentalni ples, jer korijene vuče iz Srednjeg Istoka. Najizloženiji dio tijela prilikom plesa su kukovi. Kod nas trbušni ples uživa poprilično veliku popularnost.

3. Salsa

U ovoj listi salsa je prvi ples koji se pleše udvoje (dobro, postoje i neke solo forme, ali ih ima malo). Salsa je proizvod mnoštva različitih utjecaja i spoj mnoštva elemenata, a popularna je u svim zemljama latinoameričkog utjecaja, ali i šire. I u Hrvatskoj je jako puno ljubitelja salse.

4. Standardni (dvoranski) plesovi

Popularni na podiju, filmu, televiziji (Ples sa zvijezdama), a obuhvaćaju skup plesova (primjerice, engleski i bečki valcer, tango…)

5. Step

Pleše se u posebnim cipelama koje imaju metalne dijelove, pa prilikom plesa udaranjem o tvrdu podlogu proizvode posebne zvukove i zato neki plesače stepa svrstavaju čak u glazbenike.

6. Bhangra

Bhangra je veseli narodni ples koji potječe iz sjeverne Indije i Pakistana. Ovaj ples je nastao u 15. stoljeću (možda i ranije).

7. Breakdance

Današnji je breakdance sazrio 1969. i 1970. kada je Afrika Bambaataa, disk džokej i glazbeni producent, nagovorio članove svoje ulične bande u Bronxu na plesni okršaj sa suparničkim bandama u zamjenu za oružje. Ples je postao planetarno popularan tijekom osamdesetih i devedesetih godina 20. stoljeća, kad je postao dijelom brojnih filmova i mjuzikala.

8. Irski ples

Irski step ples se obično pleše u skupinama, a kad se pleše solo onda je gornji dio tijela statičan, a noge se pokreću u brzom ritmu.

9. Robotski ples

Izmislio ga je Charles Washington, a plesni koraci oponašaju pokrete robota. Zanimljivo je da s druge strane inženjeri konstriraju robote koji plešu kao ljudi.

10. Ples u liniji

Ovo je koreografski ples u kojem je skupina plesača posložena u jednoj ili nekoliko linija. Svi izvode iste plesne pokrete i okrenuti su u istom smijeru.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube