Trbušni (orijentalni) ples

trbušni orijentalni plesU sve intenzivnijoj kulturnoj razmjeni Istoka i Zapada, zahvaljujući nezaustavljivoj globalizaciji, i trbušni ples nalazi sve brojnije poklonike u zapadnom svijetu. Na to ponajviše ukazuju plesne škole koje sve više uvode tečajeve trbušnog plesa, a interes za njih je velik.

O točnom podrijetlu trbušnog plesa ne zna se mnogo. Najvjerojatnije zato jer je kroz svoju dugu povijest bio prisutan na ogromnom geografskom području (od Sredozemlja do Indije) pa je skupio utjecaje brojnih kultura. Ipak, najvjerojatnija teorija je da je trbušni ples izvorno dio religijskih obreda kojima su se štovala ženska božanstva, simboli stvaranja novog života. Naravno da je kroz povijest zbog svojeg stila, te zbog vjerskih ograničenja bio često zabranjivan, ali je njegov utjecaj bio prejak da bi ga se izbrisalo sa svjetske pozornice.

Pri izvođenju plesa koristi se specifična orijentalna kostimografija sa brojnim nakitom koji karakterističnim pokretima zdjelice i torza stvara značajni zvučni efekt.

Manje je poznato da trbušni ili orijentalni ples osim žena izvode i muškarci, a za to je najviše zaslužan turski utjecaj. Budući da je prošao tolike kulturne barijere, o trbušnom plesu jednostavno moramo govoriti kao o stečevini čovječanstva, a ne određene kulture ili nacije.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube