Raqs sharqi

raqs sharqiRaqs sharqi (raqs u značenju ples, a sharqi istok) naziv je vrste plesa za koju se vjeruje da je potekla iz Egipta, a izvodi se diljem Bliskog istoka. Najpoznatije štovatelje i izvođače ovoga plesa (Tahia Karioka, Samia Gamal i Naima Akif) vežemo uz egipatske filmove nastale pedesetih godina 20. stoljeća.

Ovaj se ples sastoji od zahtjevnih pokreta bokovima, «lebdeće» kralježnice i nježnih gracioznih pokreta ruku i dlanova. Povezuje elemente afričkog i indijskog plesa, kao i flamenka, a vjeruje se da se razvijao pod utjecajem Roma, koji su ga vjerojatno i donijeli u Egipat.

Raqs Sharqi se razvijao usporedno sa egipatskom glazbom uz koju je neraskidivo vezan. Ovaj je ples ustvari vizualni prikaz same glazbe. Mnogo je stilova egipatske glazbe, pa tako postoji i mnogo stilova plesa, neki od kojih su

– shaabi ili narodni stil, ples seoskih zajednica i Ghawaza, Roma iz sjevernog Egipta
– baladi, mješavina urbanog i narodnog plesa koja je vrlo popularna
– sharqi ili klasični stil, koji uključuje uglađeni stil, ali i sve popularniji stil nastao pod zapadnjačkim utjecajem.

Svaki od ovih plesnih stilova ima karakteristične kostime, a glazba se izvodi na karakterističnim instrumentima. Baladi se, na primjer, izvodi na harmonici i saksofonu, dok se klasični stil izvodi na violini i lutnji.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube