Orijentalni ples u Turskoj

turski orijentalni plesIstanbul je danas središte zabave u Turskoj i tamo se u bilo koje vrijeme može pronaći zabava za svaki ukus. Danas je u Istanbulu aktivno desetak vrhunskih plesačica, ali mnoštvo je noćnih i orijentalnih klubova koji su turistički orijentirani i koji nude izvedbe slabije poznatih izvođača. Ovakvi su klubovi otvoreni cijelu godinu, čime pružaju izvrsnu priliku za zaposlenje. Osim izvedbi u ovakvim klubovima, postoje i posebne izvedbe organizirane za velike tvrtke, predstavljanje novih proizvoda i marki, zabave za službenike, rođendanske zabave i vjenčanja. Ovakve se priredbe ugovaraju posredstvom menadžera i agencija. Razlika je i u cijeni: dok turisti za priredbu plaćaju 40-60 dolara, ovakve će izvedbe stajati između 200 i 700 dolara.

Osim u Istanbulu, još je mnogo hotela na Mediteranu u kojima možete naići na ‘turske večeri’. Ovo je izvrsna prilika za trbušne plesačice. Iako je na takvim večerima zabranjeno izvođenje arapske glazbe, ove se zabrane gotovo nitko ne pridržava. Važno je napomenuti da nije svaka žena koja pleše prilikom takvih događaja školovana trbušna plesačica. Ponekad ćete naići na žene koje, iako su odjevene kao tradicionalne trbušne plesačice, ustvari nemaju iskustva. Na ovom području nisu rijetke plesačice iz istočne Europe i Rusije. U boljim ili manje kvalitetnim klubovima u Anatoliji također postoji ponuda ovakvih izvedbi.

Ljudi u Turskoj vole plesati, a svaka regija ima svoj autentični ples. Iako je orijentalna glazba arapskoga podrijetla, također je dio i turske kulture. Međutim, na trbušne se plesačice gleda s predrasudama jer je gotovo svaka poznata plesačica objavila svoje nage fotografije ili je bila upletena u nekakav skandal. Takva je loša reputacija glavni razlog zbog kojega roditelji uglavnom ne dopuštaju djevojčicama da se počnu baviti tim poslom. Odabrati trbušni ples kao karijeru hrabar je izbor. Ohrabrujuća je vijest da se s novim generacijama poimanje ovoga posla polako počelo mijenjati.

Mnoge su žene odabrale ovaj posao smatrajući ga lakim načinom zarade. Takve plesačice obično ne teže usavršavanju i nakon nekoliko godina odustanu. Orijentalni se ples diljem svijeta danas razvija kroz međusobno nadmetanje odličnih plesačica koje konstantno teže vlastitom usavršavanju. Broj trbušnih plesačica raste iz dana u dan. Trbušni je ples našao svoje mjesto i u mnogim plesnim školama koje su još donedavno bile orijentirane uglavnom na zapadnjačke plesne forme. Jedna od odličnih učiteljica trbušnog plesa, i sama jedna od najcjenjenijih plesačica, zasigurno je Nesrin Topkapi.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube