Odjeća za trbušni ples

suknja za trbušni plesRazličiti stilovi trbušnog plesa obično znače i različitu odjeću za ples. Tako su kostimi npr. turskog stila otvoreni i prozirni, puno otkrivaju – izrazito su erotični, dok su kostimi egipatskog stila tradicionalnijeg izgleda. No, općenito govoreći, većina kostima za orijentalni ples se sastoji od grudnjaka, suknje ili hlača, marama i nakita.

Grudnjaci su najčešće ukrašeni perlicama i novčićima. Novčići su nekad bili statusni simbol trbušne plesačice – što ih je imala više, to je plesačica bila cjenjenija. No, ušivavanje novčića u odjeću imalo je i praktične razloge: nevjerovatno naizgled, ali to je imalo ulogu kakvu sef ima danas – zaštita od krađe! 

Suknje su maštovite i prozračne, mogu biti sa volanima, a dodatak mogu biti pamučni remeni ukrašeni vunenim kuglama ili novčićima. Umjesto suknje (ali i ispod nje) plesačice mogu odjenuti i haremske hlače.

U nekim stilovima plesa plesačice na glavi nose nakitom ukrašen turban, krunu ili ukrasnu traku. Što se nakita tiče, plesačice se ukrašavaju ogrlicama, naušnicama, prstenjem, narukvicama, manžetama i drugim ukrasnim predmetima.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube