Sportski ples

Sportski ples

Sportski ples je natjecateljska aktivnost koja spaja umjetnost i sport, a njime se složenim plesnim strukturama jedinstveno izražavaju emocije koje izaziva određena vrsta glazbe. Sportski ples je jedan od rijetkih sportova u kojima se muškarci i žene ravnopravno natječu jedni protiv drugih istovremeno na istom mjestu. Sportski ples je kondicijski vrlo zahtjevan.

Plesne cipele

Plesne cipele moraju biti u skladu s vrstom plesa, zato se razlikuju plesne cipele za standardne plesove od onih za latinomameričke plesove.      

Natjecanja u sportskom plesu

Sustav plesnog natjecanja može se neupućenom činiti zamršen, pa ćemo ga ovdje pokušati demistificirati. S obzirom na starost plesača postoji sedam kategorija:

Hrvatski sportski ples – koliko smo dobri u međunarodnim okvirima?

  Na IDSF (Međunarodni sportski plesni savez) računalnoj listi najboljih plesnih parova (na dan 5. veljače 2008) u kategoriji odraslih i u standardnim (ST) i u latinoameričkim (LA) plesovima najbolje je rangiran par Ištvan Varga – Gabrijela Pilić. Usporedili smo pozicije najboljih hrvatskih parova (u ST i LA) sa našim susjedima iz Italije, Slovenije, Mađarske, Srbije, …

Hrvatski sportski ples – koliko smo dobri u međunarodnim okvirima?Read More »

Hrvatski športski plesni savez

Hrvatski športski plesni savez (HŠPS) je osnovan 12. lipnja 1992. godine u Zagrebu, pod imenom Hrvatska udruga športskih plesača amatera (HUŠPA). Od 1. siječnja 1994. godine postaje članom Međunarodnog sportskog plesnog saveza – International DanceSport Federation (IDSF), a od 10. rujna 1995. godine i Hrvatskog olimpijskog odbora.

Plesna odjeća

Sportski ples ima definirana pravila odjeće u kojoj nastupaju natjecatelji. To nije ništa čudno – i u drugim sportovima (odbojka, košarka, tenis, nogomet, skijanje, vaterpolo…) postoje takva pravila. U sportskom plesu plesna odjeća mora biti u skladu s karakterom plesne discipline (standardni/latinoamerički ples). Plesni kostimi moraju pokrivati intimne dijelove tijela.