Ples u Hrvatskoj prije 2.000 godina

Ilirski bog SilvanPrije 2000 godina prostor Hrvatske naseljavali su Iliri. Živjeli su na prostorima od Panonije do Jadranskog mora stoljećima prije dolaska Slavena. Poput Etrušćana, Hetita, Vikinga i još nekih, smatramo ih nestalim narodom. Naziv Iliri obuhvaća veći broj heterogenih plemena (Dardanci, Histri, Japodi, Liburni i drugi). Lovili su, ribarili, uzgajali stoku, bavili se zemljoradnjom, metalurgijom i – gusarstvom. Proizvodili su pivo, tetovirali se, u obredne svrhe prinašali ljudske žrtve. Nerijetko su Dardanci svoje kuće radili ni manje ni više nego ispod gnoja, a bije ih glas da su se prali prosječno dvaput u životu.

Iliri se baš i nisu potrudili da bi nam ostavili pisana svjedočanstva o svom životu, pa istraživanje njihove prošlosti nije nimalo lako. Zna se da su se samo jednom stvorili državu: od 250. do 167. g. pr. Kr. Kraljevstvo se protezalo od rijeke Krke do današnje Albanije. Na samom početku naše ere porazili su ih Rimljani – i to zauvijek! No bez obzira na vojni poraz, Rimskom carstvu su dali nekoliko careva. Iliri su snažno utjecali na narode s kojima su bili u interakciji, pa tako i na Rimljane i Grke.

Glavni maneken plesa u Ilira bio je (prema onome što se može vidjeti na pronađenim spomenicima) bog Silvan (Silvan je romanski naziv, a Iliri su ga, nek se zna, zvali Vidasus). Za ples mu nisu bile potrebne plesne cipele, naime imao je kozje noge. I rogove na glavi. Najradije je plesao kolo s nimfama-vilama, a plesna partnerica mu je bila i božica plodnosti i svjetlosti Thana (rimski: Dijana – Artemida). Nimfe su simbolizirale izvore, a Silvan je bio zaštitnik šumskih voda. Kod Ilira je bio prisutan kult Sunca, a kolo je ples koji je povezan s “kruženjem” Sunca. Ples djevojaka oko izvora povezan sa solarnim kultom očuvao se do današnjih dana u Lici. U Istri su pronađeni reljefi sa prikazima lunarnih plesova. Plesovi s motivima zmija koji postoje u nekim južnoslavenskim prostorima naslijeđe su Ilira (zmija je bila njihov plemenski simbol).

Fascinantno je kako su se preko dvije tisuće godina održali elementi ilirske kulture (plesovi, lička kapa, košulja dalmatika, ornamenti i nakit), pogotovo kad se sjetimo što se sve događalo na ovim prostorima u tom razdoblju. Dokaz je to snage i prodornosti ilirske autohtone kulture.

Jasno interakcija Ilira s drugim narodima Evrope, Azije i Afrike je nepobitna, i ostavila je trag u njihovoj kulturi. Tako je primjerice u Dalmatinskoj zagori pronađena vaza na kojoj skupa plešu najplesniji ilirski bog Silvan i egipatski veseli bog plesa Bes!

Dalibor Bužić

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube