Tango

tangoTango je vrsta polaganog gracioznog, romantičnog i egzotičnog plesa. Zbog svoje dramatičnosti i erotskog intenziteta bio je dugo godina zabranjivan, naročito od strane crkve.  

Naglasak je na hodu, radu stopala, energični progresivni pokreti, izmjenjivanje strastvene dinamike i napetih pauza, trzaji (prvenstveno glavom), nema dizanja i spuštanja, koljena su u savijenom položaju, a pleše se po blagom krugu. Izvodi se u dvočetvrtinskom taktu s naglaskom na prvom i trećem udarcu, uglavnom je praćen zvukovima flaute, gitare, violine i klavira.

Tango potječe iz Argentine a najprije se plesao u Buenos Airesu pod nazivom ‘Baila con corte’ (ples s odmorom). Dalje se razvijao u dva smjera ‘habanera’ i ‘milonga’ – preteča današnjeg tanga. Nakon Argentine, Brazila i Kube stigao je u Pariz zavladavši modom i plesom 1907. u društveni ples ga je preoblikovao tadašnji plesač i kompozitor Camille de Rhynal, a proslavio Rudolfo Valentino 1912.godine. jedini standardni ples latinsko-američkog porijekla.

Tango danas možemo podijeliti na Argentinski tango i Internacionalni (europski) tango.

Argentinski tango se razvio krajem 19. stoljeća i početkom 20. stoljeća u Buenos Airesu, a na njegov razvoj su utjecali svi glazbeni oblici koje su sa sobom donosili useljenici iz Europe i Afrike u pristanište Rio de la Plate. Isprva je bio ples siromašnih, argentinskih stočara (gauchosa) koji su nakon napornog radnog dana odlazili u noćne klubove i molili lokalne djevojke za ples. Rijetko su se tuširali pa su djevojke morale zabacivati glavu unazad kako bi izbjegle neugodne mirise koji su dolazili od njihovih partnera.

Izvorni (argentinski) tango se pleše uz neprekidnu improvizaciju i slobodu izbora tempa i figura, te istinski intimno plesno držanje.

Odrastavši u zadimljenim gradskim predgrađima i skromnim klubovima između 1910. i 1915. godine prihvatila ga je bogataška europska elita. S ciljem lakšeg podučavanja Europljani su izvorni tango standardizirali, pleše se strogo zapovjednim tempom i standardiziranim figurama. Takav oblik tanga danas poznajemo kao Internacionalni tango.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube