Rumba

rumbaRumba je kubanski ples afričkog podrijetla. Stigao je na Kubu u 17. stoljeću zajedno s crnim robovima koji su onamo bili dovedeni. Ovaj ples svojim pokretima simbolizira pijetla koji želi osvojiti ženku. Konačni oblik rumbe koji ju je proslavio nastao je miješanjem s kreolskom glazbom. Rumba se pleše u parovima, važniji su pokreti tijela nego ruku i nogu.  

Rumba je nabijena snažnom seksualnom energijom i izvodi se vrlo brzo s prenaglašenim pokretima bokova. Naglašena je umjetnost ženskog zavođenja, u plesu muškarac ima agresivan stav, a žena obrambeni. Današnja rumba, poznata kao izuzetno lagan i senzualan ples, razvila se iz plesa izvorno zvanog rumba-bolero.

Riječ rumba označava vrstu glazbe i plesa s Kariba, a odnosi se na više srodnih plesova, kao što su són, danzon, guagira, naningo i sl. Točno se značenje razlikuje od otoka do otoka.

Povijest rumbe

Dva su izvora od kojih potječu ovi plesovi: jedan je španjolski, a drugi afrički. Iako se ples većinom razvio na Kubi, slične su razvojne karakteristike prisutne i na nekim drugim karipskim otocima i općenito u Južnoj Americi.

Rumba se razvila u 16. stoljeću, s dolaskom crnih robova iz Afrike. Prvobitni oblik rumbe zapravo je vrsta erotske pantomime, vrlo brz ples sa prenaglašenim pokretima bokova, agresivnim, ali istovremeno senzualnim stavom muškarca i obrambenim stavom žene. Glazba se svira u staccato ritmu i prati izražajne pokrete plesača. Prateći instrumenti su maracas, clave, marimbola i bubnjevi.

U vrijeme Drugog svjetskog rata són je bio omiljen među Kubancima iz srednjeg sloja. Són je prilagođena sporija i profinjenija verzija izvorne rumbe. Još je sporiji danzon, ples kubanskih viših slojeva. Danzon se pleše malim koracima, dok žena lagano miče bokovima svijajući i ispravljajući koljena.

Američka je rumba jedna verzija sóna. Lew Quinn i Joan Sawyer prvi su 1913. predstavili rumbu američkom društvu. Deset godina kasnije Emil Coleman doveo je u New York svirače rumbe i par plesača. Godine 1925. Benito Collada je u Greenwich Villageu otvorio Club El Chico, no uvidio je da stanovnici New Yorka ne razumiju samu bit rumbe.

Porast zanimanja za latino glazbu i plesove

Pravo je zanimanje za latino glazbu započelo oko 1929. godine. Kasnih je dvadesetih godina 20. stoljeća Xavier Cugat osnovao orkestar koji se specijalizirao za latinoameričku glazbu. U Los Angelesu je otvorio klub Coconut Grove, a pojavio se i u ranim zvučnim filmovima (npr. In Gay Madrid). Tridesetih godina 20. stoljeća svirao je u hotelu Waldorf Astoria u New Yorku.

Dolazak latinoameričkih plesova u Europu može se uvelike zahvaliti entuzijazmu i interpretativnoj sposobnosti Monsieur Pierrea, vodećeg londonskog učitelja plesa. On je tijekom tridesetih godina 20. stoljeća sa svojom partnericom Doris Lavelle popularizirao latinoameričke plesove u Londonu. Pierre i Doris Lavelle uveli su pravu kubansku rumbu, koja je kao službena verzija priznata godine 1955.

Rumba je duša latinoameričke glazbe i plesa. Fascinantni ritmovi i pokreti tijela čine je jednim od najpopularnijih plesova.

U video školi plesa naučite osnovne korake rumbe

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube