Približavanje swinga širokoj plesnoj publici

Elvis PresleyS razvojem glazbe u razdoblju od 1920-ih do 1990-ih (džez, sving, bop, rock’n’roll, rhythm & blues, disco, country), razvijali su se i lindy hop, jitterbug, lindy i sving, pa se diljem Sjedinjenih Država formiralo mnogo lokalnih stilova. Kraj 1940-ih donio je mnoštvo plesova poteklih od rhythm & blues glazbe – Houston push i Dallas whip u Teksasu, imperial sving u St. Louisu, D. C. hand dancing u Washingtonu, Carolina shag u Sjevernoj i Južnoj Karolini i Norfolku – samo su neki od njih.  

1951. godine Lauré Haile prva je objavila svoje plesne bilješke u obliku programa, koji je uključivao i zapadni sving. Tijekom 1950-ih svoj je program predstavila uime studija Arthura Murrayja u radionicama diljem svijeta. Prvobitni program njezina zapadnog svinga podučava se u studijima Arthur Murray protekle 44 godine.

Od sredine 1940-ih lindy hop, jitterbug, lindy i sving razvodnjeni su kako bi se prilagodili široj plesnoj publici koja je plaćala satove plesa. Kao rezultat ovoga razvili su se dvoranski sving Zapadne i Istočne obale.

U kasnim 1950-ima pojavili su se televizijski programi namijenjeni tinejdžerima, kao što su ‘American Bandstand’ i ‘The Buddy Dean Show’. Tinejdžeri su slušali glazbu Elvisa Presleyja, Little Richarda i Chuck Berryja. 1959. godine kalifornijske su plesne organizacije promijenile naziv zapadnog svinga u sving Zapadne obale, kako ga se ne bi miješalo sa zapadnjačkim country plesom.

Još se i tijekom 1990-ih moglo naići na vremešne plesače lindy hopa, jitterbuga, i svinga.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube