Počeci swinga

jitterbugPočeci svinga datiraju iz 1920-ih, razdoblja kada je crnačko stanovništvo, plešući uz suvremenu džez glazbu, otkrilo čarlston i lindy hop. 

26. ožujka 1926. svoja je vrata otvorila plesna dvorana Savoy u New Yorku. Prostrani plesni podij i dvostruka povišena pozornica za orkestar bili su recept za uspjeh. Plesne večeri privlačile su najbolje plesače u New Yorku, a potaknut prisutnošću velikih plesača i ponajboljih crnačkih bendova, u Savoyu se uglavnom svirao sving džez.

Jedne večeri 1927. godine, nedugo nakon Lindberghova leta u Pariz, mjesni zaljubljenik u ples, ‘Kratki George’ Snowden promatrao je neke od parova u plesu. Kad ga je jedan novinar upitao koji ples plešu, George je, bacivši pogled na novine na klupi pored njega i pročitavši naslov članka o Lindberghovu letu ‘Lindy Hops The Atlantic’ (Lindy preletio Atlantik), rekao: Lindy Hop. Ime je s vremenom postalo uvriježeno.

Sredinom 1930-ih jedna je brža varijanta ovog plesa nazvana jitterbug, prema nazivu pjesme koju je 1934. predstavio Cab Calloway, vođa benda.

Otkrićem lindy hopa i jitterbuga cijela je zajednica počela uživati u suvremenoj džez i sving glazbi, čijim se predvodnikom u to vrijeme smatrao Benny Goodman. Stepanje i džez koraci ubrzo su također postali dijelom novog plesa.

Sredinom 1930-ih Herbert White je osnovao lindy hop plesnu grupu i nazvao je Whitey’s Lindy Hoppers. Jedan od najpoznatijih plesača u grupi bio je Frankie Manning. ‘Hopperi’ su bili predstavljeni i u nekoliko filmova, kao što su A Day at the Races (1937), Hellzapoppin (1941), Sugar Hill Masquerade (1942) i Killer Diller (1948).

1938. godine u dvorani Harvest Moon održano je prvo natjecanje u lindy hopu i jitterbugu. Natjecanje je snimljeno i prikazano u filmskim novostima Paramounta, Pathea i Universala u razdoblju između 1938. i 1951.

Nakon što je u New Yorku naučio plesati lindy hop, jitterbug, lindy i sving, početkom 1938. Dean Collins stiže u Hollywood. U razdoblju između 1941. i 1960. Collins je plesao ili pomogao u koreografiji u više od stotinu filmova, koji su prikazali neke od najboljih bijelih lindy hop, jitterbug, lindy i sving plesača u Kaliforniji.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube