Merengue

Merengue Dominikanska RepublikaMerengue je nacionalni ples Dominikanske Republike i Haitija. Postoje dvije verzije o nastanku tog plesa. Prema jednoj teoriji, ples je potekao od robova koji su bili vezani lancima te su bili prisiljeni vući jednu nogu dok su sjekli šećernu trsku uz ritam bubnjeva. Druga verzija govori o nekom junaku, ranjenom u nogu tijekom jedne od brojnih revolucija u Dominikanskoj Republici, nakon čijeg su povratka mještani organizirali dobrodošlicu, te su iz suosjećanja svi plesali vukući jednu nogu.  

Na Haitiju se sličan ples zove meringue. Moguće je da je ples dobio naziv prema slatkom jelu od šećera i bjelanjaka, zbog svog jednostavnog karaktera i brzog, preciznog ritma.

Do sredine 19. stoljeća merengue je postigao veliku popularnost u Dominikanskoj Republici, ali i na Karibima i u Južnoj Americi, te je postao jedan od standardnih latinoameričkih plesova. Merengue se u Sjedinjenim Američkim Državama prvi put pojavio u New Yorku.

U merengue glazbi postoji mnogo varijacija. Dominikanci uživaju u oštrom ubrzavanju koraka kako se ples bliži kraju. U klubovima i restoranima omiljen način plesanja počinje sporim bolerom koji se pretvara u merengue, a koji pred kraj plesa postupno prelazi u brzi, jasni jive. Merengue koji se pleše u dvoranama je sporiji i ima prilagođene pokrete bokovima.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube