Bečki valcer

Bečki valcerBečki valcer je društveni ples udvoje koji ima najdulju tradiciju. Neizostavan je ples balova i zabava, a u samoj glazbi sudjeluje puno gudačkih instrumenata. Korijeni valcera potječu još iz 13-14 stoljeća iz njemačkog Springtanza koji je kao plesni dio neparnog ritma pratio uvodni ples parnog ritma. Njegovo porijeklo može se povezati s plesovima Lander i Dreher iz 16. stoljeća.  

Valcer potječe od njemačke riječi walzen, što znači valjati, kružiti, vrtjeti – odnosi se na noge koje se neprekidno vrte po plesnom podiju. Valcer je u početku smatran plesom jednostavnog i priprostog puka, a na neko vrijeme je čak i zabranjivan jer se smatralo da su plesači preblizu jedan drugom.

Veliku ulogu u prihvaćanju valcera kao i njegove melodije imala je dinastija Strauss. Ples se sastoji od 6 koraka podijeljenih na dva 3 takta za koje vrijeme se okretalo puni krug, rotirajuće gibanje s naglaskom na prvom udarcu.

Prvo svjetsko prvenstvo održano je 1909. u Parizu, a drugo 1910. u Nizzi. Bečki valcer se nikad nije udomaćio u Engleskoj, na natjecanjima u Engleskoj bečki valcer je zadnji po redu.


Naučite plesati bečki valcer uz ovaj video: Koraci bečkog valcera

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube