Pravila Plesa sa zvijezdama

Ištvan i NikolinaU Plesu sa zvijezdama nastupa osam parova, a svaki od njih čini jedna poznata osoba i pripadajući/a profesionalni/a plesač/ica. Profesionalni plesači u pripremnom razdoblju trebaju poučiti svog partnera/icu, te osmisliti plesnu koreografiju. U ukupno osam emisija pleše se deset plesova: pet standardnih (engleski valcer, bečki valcer, slowfox, quickstep i tango) i pet latinoameričkih plesova (rumba, jive, samba, cha-cha-cha i paso doble).

U svakoj emisiji, osim prve (koja natjecateljima služi za “ispitivanje terena”, uštimavanje i svladavanje treme), ispada po jedan par. U zadnjoj emisiji, u finalu, ostaju dva para, i bore se za titulu najboljih. Plesne parove ocjenjuje stručni žiri i gledatelji.

Svatko od četiri člana žirija ocjenjuje plesni par ocjenama od 1 do 10. U jednoj emisiji ocjene žirija se zbrajaju, i parovi se prema rangiraju prema zbroju ocjena. Rang se pretvara u broj bodova po principu: najbolji par dobiva onoliko bodova koliko ima natjecateljskih parova u toj emisiji, tako da u prve dvije emisije najbolje ocijenjeni par dobiva 8 bodova, drugoplasirani par 7 bodova itd.

S druge strane, gledatelji svojim pozivima glasaju za određeni par, pa se kod njih gleda ukupni broj poziva. Zato par za koje glasa najviše gledatelja, u prve dvije emisije ostvaruje 8 bodova, slijedeći po broju glasova 7 bodova itd. Maksimalni broj bodova i ovdje ovisi o broju natjecatelja, tako da u npr 4. emisiji, kad ostane 6 parova, najbolji par može od gledatelja osvojiti 6 bodova.
U konačnici se zbrajaju bodovi žirija i gledatelja, i par sa ukupno najmanje bodova ispada iz natjecanja.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube