Završio karneval u Rio de Janeiru

Samba na karnevalu u Rio de JaneiruKarneval u Rio de Janeiru jedan je od deset najvećih festivala u svijetu. Ove godine se okupilo gotovo 800.000 posjetitelja koje je čuvalo gotovo 10.000 policajaca. Svečanost je započela predajom ključeva grada Ria kralju Momi – simbolu najvećeg karnevala u Sunčevom sustavu i bližoj okolici. Momi je ključeve uručio gradonačelnik Cesar Maia koji zadovoljno trlja ruke – u gradsku blagajnu će se sliti velike količine novca.

I dok se kod nas nose kaputi, na legendarnoj Copacabani plesalo se u ceremonijalnim kostimima koji skrivaju samo ono najnužnije. Središnji događaj karnevala je Samba parada na kojoj u oskudnim i raskošnim kostimima sudjeluju skupine plesača i plesačica iz brojnih samba plesnih škola, a vrhunac je bio 80-minutni nastup 12 plesnih samba skupina na stadionu Sambadrome.

Karneval je završio velikim gay-balom, tisuće homoseksualaca u svjetlucavoj odjeći i visokim petama plesom i pjesmom su zatvorili ovogodišnji karneval u Riu. Bilo je i skandala i zabrana, poput onog kad je jednoj skupini zabranjen nastup jer su na svojoj platformi htjeli prikazati žrtve holokausta i Adolfa Hitlera.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube