Zagrebački folkloraši osvojili Francuze

FA Zagreb-Markovac na turneji se predstavio i sa petnaestak različitih tipova nošnji Mladi Zagrebački folkloraši uspjeli rasplakati inače „hladne” Francuze svojim pjevnim nastupima u crkvi te dići na noge publiku svojim cjelovečernjim koncertima u dvoranama diljem francuske pokrajine Bretanje. Čak ih ni pljusak nije mogao otjerati sa jedinog koncerta na otvorenom prilikom otvorenja međunarodnog festivala u Plozevetu. 

Folklorni ansambl Zagreb-Markovac, jedan od ponajboljih ansambala u Hrvatskoj, ove godine slavi 65. godišnjicu svog postojanja i nije bolje mogao zaokružiti sezonu od dvotjedne turneje po Francuskoj pokrajini Bretanji, s koje se nedavno vratio. Iako nisu očekivali takav topli prijem od inače hladnih Francuza, kao što bi to očekivali od temperamentnih Španjolaca, Portugalaca, Meksikanaca…, Francuzi su ih iznenadili svojom gostoljubivošću, entuzijazmom i prije svega srdačnošću i velikim zanimanjem za folklornim koncertima.

Mladi folkloraši svojim pjevnim koncertom u crkvi rasplakali Francuze

 

Spoj dviju različitih kultura – Brazila i Hrvatskog Prigorja Mladi folkloraši gostovali su na međunarodnom festivalu folklora u Plozevetu, koji se ove godine održao po već 28. put. Na samom je festivalu sudjelovalo sveukupno 8 inozemnih grupa i isto toliko grupa iz Francuske. Bilo je tu veoma egzotičnih grupa, iz Antigue i Barbude, Brazila, Burundije, Ruande, Perua, Rusije (Bakortoštana) i Španjolske, što je bila svojevrsna parada domorodačkih plesova. Na samom otvorenju festivala publiku nije otjerala ni kiša te su pod kabanicama svi ostali mirno sjediti i pratiti do kraja koncert kao da se ništa nije dogodilo.

Ansambl je 15 dana pred nekoliko tisuća gledatelja po raznim krajevima Bretanje izvodio plesove iz Podravine, Zagorja, Međimurja, Prigorja, Primoštena, Posavine, Ražanca… i dupkom punio dvorane, a za svaki koncert tražila se i karta više. Oduševljena publika mlade je folkloraše pri kraju svakog koncerta pozivala na bis. Kao svojevrsnu zahvalu za dobar prijem na kraju su uvijek izvodili francusku pjesmu „Aimer” u čast njihovog poznatog nedavno preminulog pjevača Jaena Ferrata.

Trinaestogodišnja Doris i petnaestogodišnja Sanda, kojima je ovo bila prva turneja s Markovcem, vratile su se u Zagreb pune dojmova i samo su izjavile: „Osjećale smo se ko prave zvijezde!”. FA Zagreb-Markovac traži svoje nove zvijezde i prijave za audiciju koja će se održati 15.9.2010. i 4.10.2010., zaprimaju se na e-mail: .

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube