Sofijin bal u Topuskom

Sofijin bal TopuskoSve je bilo u stilu 19. stoljeća – dame i gospoda u povijesnim kostimima, Kuburaši, promenadne šetnje, te glazbeno-plesna kulisa Straussovih valcera. 8. prosinca 2007. u Topuskom je održan Sofijin bal – povijesna glazbeno-scenska manifestacija koja je posjetitelje vratila u doba bana Josipa Jelačića i banice Sofije, Jelačićeve supruge.

Topusko je u to vrijeme bila ‘kontinentalna Opatija’, razvilo se u mondeno kupalište tog doba. Bilo je vrlo popularno u višim slojevima društva. Brojni plemići su tamo imali ljetnikovce, a Topusko je posjetio i car Franjo. Banica Sofija je u Topuskom, gdje je bila na liječenju, proplesala, pa je u znak zahvalnosti za brižnost domaćina organizirala plesni bal.

Autorica ideje o oživljavanju Sofijinog bala je Gordana Pažur. Bal se održao pod pokroviteljstvom županice Marine Lovrić. Nastupili su udruga Dvorska lepeza, Sandra Bagarić, Darko Domitrović, Biserka Krčelić, Potkalnički plemenitaši iz Križevaca, Koraky iz Opatije, Lipicanska barokna raskoš iz Samobora, Kuburaši iz Zaprešića te Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske. Nakon zaršetka službenog programa uslijedio je ples do ranojutarnjih sati.

Hvalevrijedan je pokušaj da se obogati ponuda kontinentalnog turizma, a već u prvom izdanju bal je izazvao veliki medijski interes te je zagolicao turiste. Na sličan način su krajem devedesetih Varaždinci izvukli davni običaj španciranja te napravili Špancirfest – festival uličnih šetača. Isprva jako skroman, u svega nekoliko godina počeo je privlačiti turiste u krugu 150 km te se razvio u veliku hrvatsku manifestaciju koja se održava krajem ljeta. Sofijinom balu želimo takav put!

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube