Priča o konju na sceni ZKL-a

Prva jesenska premijera u novoj kazališnoj sezoni Zagrebačkog kazališta lutaka (ZKL) bit će ‘Priča o konju’, predstava rađena po pripovijetki L. N. Tolstoja i u režiji Zvonka Festinija, koji će time obilježiti 50. godišnjicu kazališnoga rada. 

Riječ je o posebnom projektu kojim redatelj Zvonko Festini slavi pedesetu obljetnicu kazališnog rada, kojim je zadužio hrvatsko lutkarstvo i uvelike utjecao na njegovu poetiku.

Ovo je ujedno i druga produkcija u seriji predstava za odrasle koju je Zagrebačko kazalište lutaka pokrenulo prošle godine s ciljem osporavanja raširene predodžbe da je lutkarstvo umjetnost namijenjena isključivo djeci. Od japanskog bunraku kazališta do orijentalnog lutkarstva sjena, lutkarstvo je ispunjavalo jednako važnu ulogu kao kazalište živog glumca. Suvremena svjetska lutkarska produkcija na tom tragu širi dosege lutkarstva kao ozbiljne umjetnosti posvećene složenim temama, a u taj trend uklapa se i Festinijeva Priča o konju.

Lav Nikolajevič Tolstoj, prema čijoj je pripovijetci nastala ova predstava, autor je koji baca veliku sjenu na školsku lektiru svojim dugim romanima, utjerujući strah u kosti školarcima odviknutim od mnoštva stranica bez slika, ali u Priči o konju on pokazuje kako se velika životna pitanja i dvojbe mogu izraziti u sažetom obliku pripovijetke, tako da ona postaje najbolji uvod u velik i složen opus tog velikana svjetske književnosti. U pripovijesti o usudu zlosretnog konja Platnomjera, konj pripovijeda svoj život ispunjen mukotrpnim radom i svakojakim boljim ili gorim odnosom vlasnika prema njemu. Predstava je rađena za odraslu publiku te za djecu od šestog razreda osnovne škole nadalje, baveći se složenim temama na jednostavan i dojmljiv način.

Redatelj Zvonko Festini jedan je od najkreativnijih lutkara i najagilnijih animatora suvremenoga hrvatskog lutkarstva, dugogodišnji predsjednik hrvatskoga centra UNIMA-e i član brojnih tijela u krovnim lutkarskim institucijama, obilježava 50. obljetnicu redateljskog rada, ali ne i završetak umjetničke avanture. Njegov redateljski opus ostaje otvorenom knjigom stvaralačke prakse hrvatskog lutkarstva. Unutarnji stvaralački zanos svrstao je Festinija među začinjavce intelektualne i umjetničke reforme lutkarstva u Hrvatskoj. Prije 50 godina pridružio se onima koji su započeli kultivirati lutkarski kazališni izričaj i hrvatsko lutkarstvo vraćati s didaktičnih i zabavljačkih zadaća u područje umjetničkih ambicija. Radikalno je oslobodio lutku oponašanja dramskog glumca i omogućio joj posredničku ulogu u metaforičkom tumačenju vlastitih poetskih preokupacija.

Dramatizaciju predstave potpisuje Mark Rozovski prema pripovijetki L. N. Tolstoja. Kreator lutaka i scene je Mojmir Mihatov, glazbu potpisuje Igor Karlić, za scenski pokret je zaslužna Zaga Živković, za stihove Margit Antauer – Buba, a za oblikovanje svjetla Dražen Dundović i Saša Fistrić. Prevoditeljica je Jelena Jindra.

Glume: Pero Juričić, Marina Kostelac, Filip Juričić, Željko Šestić, Branko Smiljanić, Anđelko Petric, Katarina Perica i Maja Nekić.

Premijera je zakazana za 28. rujan u 19 sati.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube