Premijera: Femme Fadal – San o Amáliji Rodrigues u slikama kazališta sjena

Femme Fadal – San o Amáliji Rodrigues u slikama kazališta sjenaPremijera predstave Femme Fadal – San o Amáliji Rodrigues u slikama kazališta sjena, u režiji Morane Dolenc biti će održana 04. svibnja u kazalištu KNAP s početkom u 20h. Predstava je nastala u suradnji Kreativnog sindikata i Kazališta KNAP.

Femme Fadal je komad u kojem se isprepliće kazalište sjena s fado pjevanjem u izvedbi Jelene Radan, koju glazbom prati Pedro Abreu. 

Prva glasovita fado pjevačica bila je Maria Severa Onofriana (1820 – 1846), dok je u dvadesetom stoljeću fadu svjetsku slavu donijela Amália Rodrigues. Od skromne prodavačice naranči Amália je vrlo brzo došla do velikih svjetskih koncertnih dvorana prometnuvši se u jednu od najznačajnijih portugalskih kulturnih ikona. U crnoj haljini i ogrnuta prepoznatljivim crnim šalom, Amália u sebi objedinjuje prošlost i budućnost fada. Unatoč slavi i uspjehu, tijekom života nikada je nije napuštao pesimizam i svojevrsni fatalizam. Sama Amália je u više navrata spominjala kako ju je od pokušaja samoubojstva spasilo gledanje filmova Freda Astairea. Osim priče o Amáliji, u ovoj predstavi želja je ispričati priču o jednom narodu, njegovoj glazbi i burnoj povijesti.

«Slušajući fado u mislima se roji bezbroj slika: crnih, bijelih, šarenih, portugalskih. To je glazba u kojoj se sjetni tonovi izmjenjuju s vedrima. Kad bi glazbu bilo moguće predočiti slikom, fado bi bio prostor u kojem se poigravaju svjetlost i sjene. Lutkarska umjetnost (kazalište sjena i teatar objekta) stoga je prirodan izbor koji predstavi donosi slobodu izražavanja, stihovi i glas prenose priču, a glazba ih svojom formom spaja.
Fado za nas ima i miris, boju i okus.
Femme Fadal nije biografija Amálije Rodrigues, ona je naš zajednički san o Amáliji, o jednom vremenu za kojim čeznemo. A čežnja se, kao što znamo, na portugalskom kaže saudade». Morana, Jelena i Pedro.

Dramaturgiju potpisuje Dean Trdak, a režiju Morana Dolenc. Izvođači su Pedro Abreu, Morana Dolenc, Jelena Radan i Jelena Radmanović. Lutke su izradili Morana Dolenc, Jelena Radmanović i Boris Sekulić. Za glazbenu obradu je zaslužan Pedro Abreu a za kostime Patrik Dolenc. Izradu scenografije potpisuju Darko Crnčević, Patrik Dolenc i Marinko Radočaj, koji je zaslužan i za oblikovanje svijetla.

Fado (lat. fatum, sudbina) je tradicionalna portugalska glazba rođena početkom 19. stoljeća u lisabonskim krčmama. Njezine teme isprva su obuhvaćale crtice iz boemskog života marginalnih ličnosti (prostitutki, mornara, svirača i pjevača fada), ljubav, ljubomoru, strasti, ali i onaj tipični portugalski osjećaj čežnje po imenu saudade te svojevrsnu apatiju i pomirenost sa sudbinom koja se ogleda u samom nazivu te glazbe.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube