Mohiniattam u Hrvatskoj

Ples mohiniattam će kao dio velike europske turneje renomirane glazbeno-plesne skupine iz Indije biti po prvi puta predstavljen u Zaboku, Sisku, Čakovcu i ZagrebuPles mohiniattam će kao dio velike europske turneje renomirane glazbeno-plesne skupine iz Indije biti po prvi puta predstavljen u Zaboku (3.4.), Sisku (4.4.), Čakovcu 7.4.) i Zagrebu (8. travnja). Gostovanje u četiri grada organizira Indijsko vijeće za odnose u kulturi (ICCR), Udruga Lotos i Veleposlanstvo Republike Indije u Zagrebu. 

Predstavit će ga dr. Deepti Omchery Balla, vodeća indijska nositeljica i plesačica Mohiniattama te četiri umjetnika koji sviraju tradicionalne instrumente. Nadarenost, svestranost, predanost, strast – riječi su koje opisuju tu istinsku umjetnicu koja je jedinstven spoj uspješne pjevačice i plesačice. Na nastupu će publika imati priliku vidjeti tipične narodne kostime žena iz Kerale.

Mohiniattam, što u prijevodu znači ples Mohini, nebeske čarobnice u hinduističkoj mitologiji, je ženski klasični solo ples iz južne indijske pokrajine Kerale.

Poznat po svojim gracioznim i senzualnim pokretima, Mohiniattam podsjeća na nježno lelujanje zelenih rižinih polja i kokosovih palmi na poljima Kerale.

Mohiniattam se pleše uz tradicionalnu glazbu te se najčešće bavi temama ljubavi i predanosti Bogu. Od ostalih se klasičnih indijskih plesova razlikuje upravo po usporenim, lelujavim pokretima popraćenim tankoćutnim izrazima lica. Ples se temelji na Hastha Lakshana Deepiki, djelu koje govori o umjetnosti pokreta ruku, a stihovi su iz Manipravale, koja je spoj sanskrta i jezika malayalam. Od emotivnih elemenata laasya, senzualnost, prevladava tim plesom.

Nekada izvođen isključivo u prostorima hramova, mohiniattam je postao omiljen među širim slojevima ljudi zahvaljujući Swathiju Thirunalu, kralju Travancorea. On se toliko zauzeo da je taj ples poprimio tipično keralsko obilježje.

Na nastupu će publika imati priliku vidjeti tipične narodne kostime žena iz Kerale.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube