Europsko prvenstvo u plesu na ledu

Umjetničko klizanjeOd 21. do 27.1. u Ledenoj dvorani Doma sportova održat će se Europsko prvenstvo u umjetničkom klizanju. Netom po završetku televizijskog Plesa sa zvijezdama parket sportske dvorane odmijenit će led zimske dvorane. Svi koji vole ovaj sport (a i oni koji se nisu s njim susretali mogu se naviriti iz znatiželje – sport je jeko dopadljiv) sigurno će uživati u plesu na ledu i sjajnim kostimima.

Umjetničko klizanje je najstariji međunarodni sport – 118 godina je prošlo od prvog evropskog prvenstva. Umjetničko klizanje nije izgubilo na svježini

Očekuje se 170 klizača iz 35 zemalja. Nastupit će brojni eminentni klizači, Između njih i aktualni evropski prvaci njemački par Aliona Savčenko i Robin Szolkowy, Talijanka Caroline Costner te svjetski i europski prvak Brian Joubert. Boje Hrvatske branit će Maria Dikanović u ženskoj konkurenciji, Josip Gluhak u muškoj te par Mihael Bahorić i Amy Ireland. Najveći favoriti za medalju su Rusi, Francuzi, Talijani i Nijemci, ali to ne znači da ne mogu iznenaditi Finci ili npr. Čehi.

Umjetničko klizanje je olimpijski sport od 1976. Klizačima je osim koraka i tehničkih figura za dobru ocjenu bitna i usklađenost s glazbom. Baš kao i u sportskom plesu. Ukoliko klizač padne tijekom natjecateljskog nastupa, ne brinite, neće biti strogo kažnjen. Padovi su česti, klizači spremni na njih, a sucima su daleko važnije piruete, složeni koraci, bacanja i dizanja. Tako se klizači potiču na hrabrije poteze, kojih u današnjem umjetničkom klizanju ima napretek. Ako volite ples, dopast će vam se i umjetničko klizanje.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube