Deseti Queer Zagreb 23. – 30. travnja

Deseti Queer Zagreb 23. - 30. travnjaU Zagrebu će se od 23. do 30. travnja održati jubilarni deseti Queer festival. Ovaj multimedijalni festival međunarodnog karaktera propituje društvene norme u tranzicijskom društvu koristeći umjetničke prakse, teorijski pristup i aktivizam. Jedan od najvećih festivala ove vrste u regiji. Iz bogatog programa izdvajamo nekoliko zanimljivih plesnih izvedbi. 

Ponedjeljak 23. 4.2012. | Zagrebački plesni centar, Ilica 10 | 21:00 h

Kettly Noel / Nelisiwe Xaba: Correspondances

‘Dopisivanje’ (‘Correspondences’) je predstava koja se odigrava na granici kazališta i suvremenog plesa. Dvije izvođačice u dramaturški precizno postavljenoj predstavi suptilno i suvereno krećući se kroz glumačke, plesne i lutkarske dionice otvaraju važne meditacije o spolu i moći te o međusobnim odnosima dvije žene.

 

utorak, 24. 4.2012. | Zagrebački plesni centar, Ilica 10 | 19:30 h

Hela Fattoumi / Eric Lamoureux: La Dance de Pieze

Ovaj plesni duet istražuje odnos između dvojice muškaraca koji se izmjenjuju u ulozi partnera i suparnika. Koreografijom se izmjenjuju sekvence u kojima se gotovo ne dodiruju s onima totalnog pritiska, nemogućih oslonaca, pokreta u kojima se masa tijela pretvara u otvoren poziv iskustvu. U slijedu žudnje, isprepletanja i odbijanja – tijela plesača oblikovana su tim izmjenama u suprotstavljanju senzualnosti i konfrontacije.

 

četvrtak 26. 4.2012. Zagrebački plesni centar, Ilica 10 | 19:30 h

Marta Soares: Vestigios
Ova neobično lijepa instalacija inspirirana je prethistorijskim pogrebnim ritualima iz Brazila.Umjetnica kreira čudesan svijet s videima, raspuhanim pijeskom i njenim intrigirajućim performansom – poetska meditacija o prolasku i tragu vremena.

 

petak 27. 4. 2012. | Zagrebački plesni centar, Ilica 10 | 21:00 h

Marlene Freitas: Guintche
Guintche je u potrazi za vlastitom avanturom i identitetom, prekida veze i gradi nove, u lancu korespondencije koja nadilazi svaku namjeru onoga tko prati njegovu utvaru. Autorica kao ishodište ovog rada navodi crtež koji je napravila promatrajući zanimljivu sjenu na jednom koncertu. Kad je silueta zatražila da je se oživi, autorica joj je dala osobnu povijest i ime – Guintche.

 

subota 28. 4. 2012. | HNK | 20:00 h

Ângelo Madureira: Derilij
Autorov plesni performans je susret između njegovog cjeloživotnog obrazovanja u brazilskim narodnim plesovima i njegovih uvijek evoluirajućih intencija u suvremenom plesu.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube