36. Smotra kazališnih amatera zagreba – SKAZ

36. Smotra kazališnih amatera zagreba  - SKAZ Zagrebačka scena kazališnih amatera i Kulturni centar Peščenica jednom godišnje organizatori su Susreta kazališnih amatera Zagreba (SKAZ), koji se ove godine održava od 23. ožujka do 4. travnja 2012. a nakon toga najbolji sa SKAZ-a nastupiti će na Festivalu zagrebačkih kazališnih amatera (FZKA) koji će se održati 17. i 18. travnja 2012.g. 

Zagrebačka scena kazališnih amatera ustanovljena je 1979. godine kao sastavnica rada Zajednice KUD-ova Grada Zagreba. Od 1995. sastavnim je dijelom Kulturnog centra Peščenica. ZSKA okuplja sve amaterske kazališne družine Grada Zagreba i referentno je središte gdje voditelji amatersko – kazališnih grupa mogu kroz mentorski rad te organizaciju seminara dobiti stručan savjet i pomoć u radu. Također, organizira programe kojima se rad kazališnih amatera predstavlja široj javnosti.
SKAZ je godišnji susret sveukupnog zagrebačkog kazališnog amaterizma, najveći amaterski festival uopće, na kojem ove godine prisustvuje oko 500 sudionika i 27 predstava koje će biti prikazane u 14 dana. Najkvalitetnija kazališna ostvarenja SKAZ-a, najmanje osam, selektiraju se za Festival zagrebačkih kazališnih amatera (FZKA). Stručno povjernstvo SKAZ-a je sastavljeno od tri člana, a ove godine su to: Željka Turčinović(dramaturginja i teatrologinja), Hrvoje Ivanković (kazališni kritičar) i Borivoj Radaković (književnik i pisac).
Stručno povjerenstvo odabire predstave koje će nastupiti na Festivalu zagrebačkih kazališnih amatera gdje se najboljima dodjeljuju 4 festivalske nagrade:
– Nagrada “Daska koja život znači” za najbolju predstavu u cjelini,
– Nagrada “Daska koja život znači” za najbolju mušku ulogu,
– Nagrada “Daska koja život znači” za najbolju žensku ulogu,
– Nagrada “Daska koja život znači” za najbolji suvremeni dramski tekst ili predložak za igru.. Nagrada za najbolji tekst dodjeljuje se isključivo dosad neizvođenim i neobjavljenim tekstovima suvremenih hrvatskih autora.
Predstave izabrane za FZKA prihvaćaju se kao isključiva predselekcija za državni festival (Festival hrvatskih kazališnih amatera) koji se svakog svibnja održava u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.
Od 2009. g. voditelj Zagrebačke scene kazališnih amatera je kazališni redatelj Boris Kovačević.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube