Ples linđo

LinđoLinđo je veseli i razigrani ples dubrovačkog kraja. Najpopularniji je ples dubrovačkog primorja. Izvorni naziv plesa je Dubrovačka poskočica, a današnji naziv je dobio po nadimku svojega nekoć glasovitoga ljeričara Nikole Lale Linđa iz Župe dubrovačke. Osnovu cijelog plesa čine kolovođa (vikač) i Linđo (ljeričar) koji svirkom prati plesače koji u parovima izvode različite figure, mijenjajući ih na zapovijed kolovođe. Ove dvije uloge su u prošlosti imale izuzetno važnu ulogu i osobe koje su ih igrale uživale su veliki ugled, a bile su i jako dobro plaćene.

Linđo se pleše uz pratnju starinskoga glazbala iz južne Dalmacije lijerice (trostrunoga gudačkoga glazbala podrijetlom iz istočnoga Sredozemlja koje se je iz Grčke potkraj XVIII. i tijekom XIX. stoljeća proširilo Jadranom, a danas je u živoj uporabi u Dubrovačkome primorju, Konavlima i na poluotoku Pelješcu, te na otocima Mljet i Lastovo). Ljeričar koji sjedi naslanja lijericu na koljeno lijeve noge, gudalom povlači preko triju žica od kojih prebire samo po prvoj (kantinu), a punim stopalom desne noge snažno udara u ritmu svoje svirke te time daje takt plesačima.

Kolovođa je plesač koji za vrijeme plesa izvikuje humoristične i dvosmislene zapovijedi plesačima. On određuje parove i promjene plesnih figura te bodri plesače koji se nadmeću u improvizacijama.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube