Folklorni ansambl Zagreb-Markovac

Jedan od ponajboljih amaterskih folklornih ansambala Grada Zagreba, FA Zagreb-Markovac, osnovan 1945. godine, svoju snagu i kvalitetu crpi iz velike ljubavi prema folkloru, prema plesu, pjesmi i pravoj umjetnosti prije svega.

Ansambl danas na repertoaru ima preko 40 „živućih” koreografija iz gotovo svih dijelova Hrvatske: Slavonije, Baranje, Međimurja, Podravine, Posavine, Bilogore, Banije, Žumberka, Prigorja, Karlovačkog pokuplja, Zagorja, Istre, Donjeg Jelenja, Like, otoka Paga, Trogira, Primoštena, Dubrovnika… Također, jedan je od malobrojnih ansambala u Hrvatskoj koji na svom repertoaru ima i raznovrsne koreografije Hrvata izvan Hrvatske (iz Vojvodine-Bunjevački plesovi, Bosanske posavine, Rame, Lašvanske doline, Hercegovine, Gradišća). U prosjeku godišnje postavlja jednu do dvije nove koreografije. Pored toga, uz velik broj koreografija, ansambl izvodi i nemali broj vokalno-instrumentalnih djela, od kojih je i veliki broj hrvatskih tradicijskih božićnih pjesama.
Posebnu pažnju ansambl poklanja izboru odgovarajuće narodne nošnje te se stoga danas može pohvaliti sa velikim fundusom istih (što otkupljenih originala-starinskih narodnih nošnji velike muzejske vrijednosti, što vrlo vjerno izrađenih replika). Na sličan se način pažnja poklanja i izboru narodnih instrumenata, specifičnih za pojedini kraj Hrvatske. Tako se pored tambure koriste i: gajde, ljerica, bubanj, klarinet, samice, dangubice, diple, šargije, mijeh, dvojnice i dr.


U svom radu ansambl surađuje sa brojnim, istaknutim etnolozima, koreolozima, koreografima kako bi scenska primjena folklora imala znanstvenu osnovu i temeljila se na izvornom plesu, muzici i običajima. Među brojnim suradnicima potrebno je istaknuti nekoliko najeminentnijih s kojima je ansambl najviše surađivao, a to su dr.sc. Ivan Ivančan, naš najpoznatiji i najplodniji etnolog i etnokoreograf, koji je dugo godina bio i mentor ovog ansambla, prof. Andrija Ivančan, Miroslav Šilić, Zvonimir Ljevaković, Gordana i Zlatko Potočnik, Ivan Ivančan ml., Marijan Makar, Vladimir Kuraja, Božo Potočnik, Branko Šegović, Siniša Leopold, Mojmir Golemac…
Ansambl već dugi niz godina predstavlja hrvatsku folklornu umjetnost na mnogobrojnim festivalima i pojedinačnim gostovanjima diljem svijeta gdje nailazi na izvrstan prijem publike. Tako je gostovao na festivalima u: Kanadi, Meksiku, Španjolskoj, Francuskoj, Portugalu, Italiji, na Siciliji i Sardiniji, u Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Švicarskoj, Mađarskoj, Poljskoj (gdje je Ansambl 1996.g., na međunarodnom festivalu folklora u Zywiecu, pokraj Krakova, u konkurenciji 18 zemalja, osvojio Grand Prix), Rumunjskoj, Bugarskoj, Turskoj, BiH, Sloveniji… Zahvaljujući zapaženim nastupima ansambl svake godine dobiva sve više poziva iz gotovo svih dijelova svijeta.
Tokom godina ansambl je dio svog bogatog programa snimio i prezentirao na nekoliko multimedijalnih izdanja.
Ansambl je vrlo aktivan i na humanitarnom planu te je često sudjelovao, a i sam organizirao humanitarne akcije za pomoć najpotrebitijima („Valentinovo za djecu iz Nazorove”, Valentinovo za djecu iz Doma u Hrvatskom Leskovcu, humanitarni koncerti za teško bolesnu djecu iz Istre, humanitarni koncert za spas siročadi iz Konga…).

          …jer prava umjetnost dolazi iz srca!

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube