Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado

Ansambl narodne glazbe i plesa LadoAnsambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado utemeljen je 1949. u Zagrebu. Zamišljen je da istražuje, prikuplja, umjetnički obrađuje i prikazuje reprezentativnu glazbenu i plesnu tradiciju. Ljubitelji Zvjezdanih staza prepoznat će misiju Lada analognu misiji svemirskog broda Enterprise. Lado okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, te skladatelje i dirigente nadahnute narodnim glazbenim stvaralaštvom.

U njegovu su programu zastupljeni plesovi i pjesme te običaji svih hrvatskih regija, kao i folklorne osobitosti pojedinih mikro sredina. Na repertoaru Lada nalazi se više od 130 koreografija i nekoliko stotina vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih skladbi. Uz jedinstvenu kolekciju autentičnih narodnih nošnji iznimne vrijednosti (više od 1200 kompleta), svaki koncert Ansambla Lado svojevrsna je revija originalnog hrvatskog tradicijskog ruha.

Lado danas djeluje pod umjetničkim vodstvom Ivana Ivančana mlađeg. Ansambl je u preko pola stoljeća proputovao gotovo cijeli svijet nastupajući na najpoznatijim svjetskim scenama i koncertnim podijima.

Lado je dobitnik brojnih nagrada:

-2005. Porin za najbolji album duhovne glazbe

-2004. tri Porina (za najbolju folklornu pjesmu, najbolju izvedbu folklorne glazbe i za najbolji album duhovne glazbe)

-2003. Orlando za izniman umjetnički doseg na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama

-2003. tri Porina (za najbolji album folklorne glazbe, najbolji album duhovne glazbe i najbolju izvedbu folklorne glazbe)

-2002. Porin za sveukupno umjetničko stvaralaštvo

-2002. nagrada grada Zagreba

-2000. Porin za najbolji album folklorne glazbe

Uz koncertne nastupe, LADO je snimio i veliki broj LP-a, CD-a, video i audio kaseta, TV emisija, dokumentarnih i igranih filmova.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube