Umro autor Ladarki

28. lipnja 2006.  umro je u 88. godini života Emil Cossetto, skladatelj, dirigent, zborovođa i glazbeni pedagog, rođen u Trstu, a od najranijeg djetinjstva stanovnik Zagreba. Bio je dugogodišnji dirigent više pjevačkih zborova te Ansambla narodnih plesova i pjesama Lado. Najveći pečat ostavio je u zborskom amaterizmu – 1945. godine osnovao je mješovite zborove OKUD-a Joža Vlahović i KUD-a Moša Pijade te ih vodio dugi niz godina. Bio je i predsjednikom Hrvatskog društva skladatelja i počasni član Hrvatskog glazbenog zavoda.

S oba je zbora na mnogobrojnim domaćim i stranim festivalima predstavljao visoku razinu naše zborske glazbe, ostvario bezbroj cjelovečernjih koncerata, sudjelovao u mnogim domaćim i stranim radio i TV produkcijama, snimio više desetaka LP-ja i CD-a te osvojio prva mjesta na najrenomiranijim svjetskim festivalima – u Italiji (Arezzo, Gorizia i Fivizzano), Austriji (Spittal), Mađarskoj (Debrecen) i Španjolskoj (Torrevieja). Njegove partiture bile su obvezni testovi na zborskim natjecanjima u Velikoj Britaniji (Lhangholen) i Švicarskoj (Neuchatel, Montreux), a objavili su ih i vrlo ugledni strani nakladnici – SCHOTT (Mainz), TONOS (Darmstadt), Hegeul (Paris), A coeur joie (Lyon), Centro Iniciativas/T (Tolosa).

Kada se govori o Emilu Cossettu, nikako se ne smiju zaobići njegove ‘Ladarke’ koje su dan danas još uvijek nenadmašena kompozicija inspirirana hrvatskom tradicijskom glazbom. ‘Ladarke’ su suita u tri čina (1. Ladarke idu v selo; 2. Pred starim majkama; 3. Ivanjska igra pred starim majkama) inspirirana djevojačkim ophodima na Ivanje. Ne samo da mnogi zborovi diljem svijeta izvode ovu skladbu, već je ona postala sinonim za vrhunski folklorni doživljaj u folklornom miljeu.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube