Rođena Ena Begović

8. srpnja 1960. – u Splitu je rođena Ena Begović, hrvatska kazališna i filmska glumica. Karijeru je započela s 18 godina statirajući u filmu Lordana Zafranovića Okupacija u 26 slika. Uskoro debitira u TV-filmu Ivan Goran Kovačić, a prvu zapaženiju ulogu ostvarila je ulogom u filmu Pad Italije 1981. godine. Iako je vjerovala da će karijeru prije svega napraviti na filmu, kazališne su joj daske donijele i slavu i priznanja. Punih je 16 godina bila prvakinja HNK u Zagrebu gdje je u tom je razdoblju odigrala više od 20 glavnih uloga.

U bogatoj 20-godišnjoj karijeri za svoje uloge je dobila niz priznanja i nagrada među kojima i Zlatnu arenu pulskog festivala, a snimila je i više od deset filmova od kojih su najpoznatiji: Glembajevi, Treća žena, Pad Italije, Četverored.

Poginula je u čudnoj prometnoj nesreći na otoku Braču, 15. kolovoza 2000. godine prilikom prevrtanja automobila. U hrvatskoj će kinematografiji ostati zapamćena kao jedna od najljepših glumica, te kao žena izrazite senzualnosti i velike karizme.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube