Rođen Mikis Theodorakis

29. srpnja 1925.  rođen je Mikis Theodorakis, suvremeni grčki skladatelj, od mladosti fasciniran glazbom, samouko pisavši pjesme još kao dijete bez ikakvog instrumenta. Nakon povratka iz Pariza  1959. vraća pravoj grčkoj glazbi, i počinje kulturnu revoluciju u svojoj zemlji ciklusom pjesama Epitaphios. Kada 1967. godine fašistička hunta pučem osvaja vlast u Grčkoj,  zabranjuje se izvođenje i slušanje Theodorakisovih djela. Theodorakis je uhićen, zatvoren i prognan u Zatounu sa ženom Myrto i dvoje djece,a kasnije je prebačen u koncentracijski logor Oropos.

Međunarodni pokret solidarnosti uspijeva izbaviti Theodorakisa i preinačiti njegovu presudu u izgnanstvo 1970. godine. U izgnanstvu Theodorakis postaje univerzalni simbol borbe protiv diktatora. Nakon pada hunte, Theodorakis se trijumfalno vraća u Grčku, gdje nastavlja svoj rad i vodi koncertne turneje, kako po Grčkoj, tako i širom svijeta.
Mikis Theodorakis je napisao više od 1000 pjesama i ciklusa pjesama, nezaboravnih melodija koje su postale trajno nasljedstvo grčke glazbe.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube