Idealni plesač

baletna školaPoželjne fizičke karakteristike dobrog baletnog plesača svakako su duge ruke i noge, te dug vrat i relativno kratak torzo. Idealno je tijelo savitljivo i vitko, ali snažno. Iako nije moguće promijeniti vlastite tjelesne proporcije, ispravnim vježbanjem moguće je razviti one fizičke karakteristike koje su poželjne kod dobrih baletnih plesača. 

Osim fizičkih, idealni plesač baleta pokazuje i određene mentalne sposobnosti, kao što su osjećaj za ritam, razumijevanje glazbe i svijest o odnosima između stvari u prostoru, što mu omogućuje savršeno kretanje na sceni. Poput dobrog glumca, i plesač baleta ima sposobnost izražavanja različitih raspoloženja, kao i uvjerljivog prikaza različitih karaktera. Povrh svega, naravno, stoji ljubav prema baletu.

Neke baletne škole ne primaju djecu čije se mentalne i fizičke karakteristike previše razlikuju od onih koje se smatraju poželjnima kod plesača baleta. Većinu tih škola vode baletne trupe, koje u njima uvježbavaju učenike, svoje buduće članove. Pri upisu u školu djeca prolaze sistematski pregled, a provjerava se i njihov osjećaj za ritam, kao i osjećaj za odnos stvari u prostoru.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube