Balet

baletBalet je plesni oblik koji se izvodi pred kazališnom publikom. Poput ostalih plesova, i balet može ispričati neku priču, dočarati neko raspoloženje ili tek pratiti glazbu, ali plesna vještina baletnog plesača u mnogočemu se razlikuje od tehnike plesanja drugih plesova. Mnogi baletni pokreti teško su fizički izvedivi, no kad su dobro uvježbani, publika ni ne primijeti napor koji zahtijeva ovaj oblik plesa. Ponekad se čini da plesači prkose gravitaciji dok gotovo lebde u dugim, sporim skokovima. Neki koraci zahtijevaju vrlo brzo pomicanje stopala ili brze okrete. Žene često plešu na vrhovima prstiju, a muškarci ih, naoko bez previše truda, podižu iznad glave. 

Plesači baleta uživaju u sposobnosti kontroliranja vlastitoga tijela. Harmoničnim pokretima tijela iskazuju se različiti osjećaji poput ljutnje, straha, ljubomore, radosti ili tuge. Upravo se zbog takvog čistog i dobro usklađenog kretanja balet smatra klasičnim plesom.

Osim plesnog oblika nazvanog balet, baletom se naziva i bilo koja samostalna izvedba u kojoj se koristi tehnika baletnog plesanja. Neke grupne izvedbe, kao što su glazbene komedije, moderni ples ili ples u televizijskim programima, također se ponekad nazivaju baletom, iako ne uključuju sâmo baletno plesanje. Klasična se tehnika baletnog plesanja razvila u 17. stoljeću u Francuskoj, a i danas se diljem svijeta upotrebljavaju francuski nazivi baletnih koraka i pokreta.

Balet izvodi baletna trupa, kojoj je na čelu umjetnički direktor ili voditelj. Voditelj može ujedno biti i koreograf koji će osmisliti plesne korake. Njegova je zadaća stvoriti harmonično umjetničko djelo vještim spajanjem plesa, glazbe, scenografije i kostima, iako se neki baleti mogu izvoditi i bez glazbe, kostima ili scenografije. Najvažniji dio baleta svakako je ples, pa se dizajn kostima i scene podređuje plesačima, koji moraju imati dovoljno prostora za slobodno kretanje.

U različitim su se zemljama razvili različiti baletni stilovi. U Sjedninjenim Američkim Državama razvio se brz i energičan balet, dok je u Rusiji dominantan snažan i napadan stil. Francuski balet je dražestan i prilično kićen. Plesači baleta putuju diljem svijeta, što rezultira kontinuiranim širenjem i bogaćenjem baletnog stila novim koracima karakterističnim za druge zemlje.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube