Vicevi

- Gdje si bio sinoć Mujo?   - Ma vodili me na neki balet.   - ? Šta ti je bolan to?   - Ma skupi se raja, pa uleti jedna pravo luda ženska i nešto se k’o baca, pa bi da poleti, pa ne može. Najzad joj prileti Pročitajte nastavak

Zagonetke mozgalice i pitalice

Anegdote

Jedna zagrebačka dama dovela je svoga sina skladatelju Ivanu Zajcu i ponosno mu reče: - Majstore, moj sin ima veliki dar za glazbu. Osim toga ima frizuru kao Beethoven. Pročitajte nastavak
Autobusni kolodvori, vozni red autobusa i vlaka

Plesne crtice

Gubec-beg je bila treća rock opera u svijetu! Ostale plesne crtice

Plesne izreke

Prvo skoči pa reci hip hop!

‘Budale smo plesali ili ne, stoga plešimo’ – japanska poslovica

Pleši kao da te nitko ne gleda. Poslije se ispričaj onima koji jesu.

Nastavite čitati “Plesne izreke”

Trbušni (orijentalni) ples

trbušni orijentalni plesU sve intenzivnijoj kulturnoj razmjeni Istoka i Zapada, zahvaljujući nezaustavljivoj globalizaciji, i trbušni ples nalazi sve brojnije poklonike u zapadnom svijetu. Na to ponajviše ukazuju plesne škole koje sve više uvode tečajeve trbušnog plesa, a interes za njih je velik.

O točnom podrijetlu trbušnog plesa ne zna se mnogo. Najvjerojatnije zato jer je kroz svoju dugu povijest bio prisutan na ogromnom geografskom području (od Sredozemlja do Indije) pa je skupio utjecaje brojnih kultura. Ipak, najvjerojatnija teorija je da je trbušni ples izvorno dio religijskih obreda kojima su se štovala ženska božanstva, simboli stvaranja novog života. Naravno da je kroz povijest zbog svojeg stila, te zbog vjerskih ograničenja bio često zabranjivan, ali je njegov utjecaj bio prejak da bi ga se izbrisalo sa svjetske pozornice.

Pri izvođenju plesa koristi se specifična orijentalna kostimografija sa brojnim nakitom koji karakterističnim pokretima zdjelice i torza stvara značajni zvučni efekt.

Manje je poznato da trbušni ili orijentalni ples osim žena izvode i muškarci, a za to je najviše zaslužan turski utjecaj. Budući da je prošao tolike kulturne barijere, o trbušnom plesu jednostavno moramo govoriti kao o stečevini čovječanstva, a ne određene kulture ili nacije.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube