Vicevi

- Gdje si bio sinoć Mujo?   - Ma vodili me na neki balet.   - ? Šta ti je bolan to?   - Ma skupi se raja, pa uleti jedna pravo luda ženska i nešto se k’o baca, pa bi da poleti, pa ne može. Najzad joj prileti Pročitajte nastavak

Zagonetke mozgalice i pitalice

Anegdote

Jedna zagrebačka dama dovela je svoga sina skladatelju Ivanu Zajcu i ponosno mu reče: - Majstore, moj sin ima veliki dar za glazbu. Osim toga ima frizuru kao Beethoven. Pročitajte nastavak
Autobusni kolodvori, vozni red autobusa i vlaka

Plesne crtice

Gubec-beg je bila treća rock opera u svijetu! Ostale plesne crtice

Plesne izreke

Prvo skoči pa reci hip hop!

‘Budale smo plesali ili ne, stoga plešimo’ – japanska poslovica

Pleši kao da te nitko ne gleda. Poslije se ispričaj onima koji jesu.

Nastavite čitati “Plesne izreke”

Glazba za turski orijentalni ples

darbukU posljednjih deset godina u Turskoj se značajno smanjio broj trbušnih plesačica koje plešu uz živu glazbu. Najveći razlog tome ekonomske je prirode. Naime, plesačica bez pratećeg orkestra stoji puno manje novca. Plesačice su tako počele plesati uz svoju omiljenu glazbu s CDa.

Glazbenici su većinom Romi, a glazba je gotovo identična onoj u Egiptu i uključuje violinu, kanun, darbuk, čembalo, dehollo, klavijature, lutnju i klarinet. U starim se turskim filmovima prikazuju trbušne plesačice kako plešu uz glazbu izvođenu na instrumentima karakterističnima za Zapad, kao što su bubnjevi, bas gitara i saksofon.

Moderna je orijentalna glazba u Turskoj rijetka pojava. Razlog je tome činjenica da za ovu vrstu glazbe još nije stvoreno tržište. Financijski je prihvatljivije ‘skidati’ i presnimavati glazbu s interneta, nego skladati novu glazbu. U posljednje se tri ili četiri godine javilo zanimanje za darbuk glazbu pa se snima više albuma s naglaskom na samom ritmu, ali na tu je glazbu gotovo nemoguće plesati jer se uglavnom sastoji od improviziranih darbuk solaža.

Nisu svi glazbenici dovoljno vješti za izvođenje glazbe za trbušni ples. Većina ih je samo pratnja pjevačima ili fasilima (nešto kao komorna glazba izvođena na istočnjačkim instrumentima). Takvi glazbenici ponekad prate i plesačice, ali to su u većini slučajeva manje kvalitetne izvedbe.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube