Vicevi

- Gdje si bio sinoć Mujo?   - Ma vodili me na neki balet.   - ? Šta ti je bolan to?   - Ma skupi se raja, pa uleti jedna pravo luda ženska i nešto se k’o baca, pa bi da poleti, pa ne može. Najzad joj prileti Pročitajte nastavak

Zagonetke mozgalice i pitalice

Anegdote

Jedna zagrebačka dama dovela je svoga sina skladatelju Ivanu Zajcu i ponosno mu reče: - Majstore, moj sin ima veliki dar za glazbu. Osim toga ima frizuru kao Beethoven. Pročitajte nastavak
Autobusni kolodvori, vozni red autobusa i vlaka

Plesne crtice

Gubec-beg je bila treća rock opera u svijetu! Ostale plesne crtice

Plesne izreke

Prvo skoči pa reci hip hop!

‘Budale smo plesali ili ne, stoga plešimo’ – japanska poslovica

Pleši kao da te nitko ne gleda. Poslije se ispričaj onima koji jesu.

Nastavite čitati “Plesne izreke”

Faraonski ples

faraonski trbušni plesNaziv faraonski ples odnosi se na plesni stil koji se izvodio u vrijeme egipatskih faraona. Većina plesača ovaj termin povezuje sa novovjekim vjerovanjima o staroegipatskoj kulturi, koja uglavnom nisu znanstveno potvrđena. Drugim riječima, većina je ovakvih izvedbi proizvod 20. i 21. stoljeća, koji se razvio iz pokreta orijentalne umjetnosti i književnosti 19. stoljeća i ranih dana pokreta modernoga plesa. Faraonski se ples obično izvodi uz new age glazbu, a izvodi ga jedan plesač ili ansambl. Plesači su odjeveni u kostime inspirirane slikama otkrivenima na zidovima grobnica. Mnogi ovakvi plesovi uključuju položaje poput onoga u kojemu su dlanovi ruku ispruženi i paralelni sa podom, a nerijetko se na njima balansiraju svijeće. Ovakvi položaji nisu potvrđeni povijesnim istraživanjima, no kako zapadnjačka publika pod utjecajem prvih plesača modernoga plesa očekuje ovakve poze u faraonskom plesu, izvođači ih često uključuju u svoje priredbe.

Ovaj je položaj zapravo kliše. Plesači ga koriste jer je jednostavan, no to ne znači da jamči kvalitetnu i zapanjujuću izvedbu. Iz ovoga razloga plesači(ce) poput Delilah Flynn i Laurel Victorije Gray svoj stil faraonskog plesanja temelje na vlastitim istraživanjima umjetničkih formi staroga Egipta. Oni su pokušali projicirati vrste pokreta kakve su prikazane na drevnim slikama i time su pružili zanimljive interpretacije mogućih staroegipatskih plesnih formi.

Neke su plesačice odjevene u jednostavne kostime koji uključuju bijelu haljinu, periku u stilu Kleopatre i zlatnu vrpcu oko čela. Druge nose prekrasne nabrane haljine, uz raskošan nakit i remenje. Bogatstvo slika pronađenih na zidovima grobnica neiscrpan je izvor ideja za stvaranje kostima. Ideje naviru i listanjem knjiga koje se bave poviješću i umjetnošću staroga Egipta.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube