Vicevi

- Gdje si bio sinoć Mujo?   - Ma vodili me na neki balet.   - ? Šta ti je bolan to?   - Ma skupi se raja, pa uleti jedna pravo luda ženska i nešto se k’o baca, pa bi da poleti, pa ne može. Najzad joj prileti Pročitajte nastavak

Zagonetke mozgalice i pitalice

Anegdote

Jedna zagrebačka dama dovela je svoga sina skladatelju Ivanu Zajcu i ponosno mu reče: - Majstore, moj sin ima veliki dar za glazbu. Osim toga ima frizuru kao Beethoven. Pročitajte nastavak
Autobusni kolodvori, vozni red autobusa i vlaka

Plesne crtice

Gubec-beg je bila treća rock opera u svijetu! Ostale plesne crtice

Plesne izreke

Prvo skoči pa reci hip hop!

‘Budale smo plesali ili ne, stoga plešimo’ – japanska poslovica

Pleši kao da te nitko ne gleda. Poslije se ispričaj onima koji jesu.

Nastavite čitati “Plesne izreke”

Natjecanja u sportskom plesu

sportski ples natjecanje

Sustav plesnog natjecanja može se neupućenom činiti zamršen, pa ćemo ga ovdje pokušati demistificirati. S obzirom na starost plesača postoji sedam kategorija:
-mlađi osnovci (do 10 godina)
-osnovci (10 – 11 godina)
-mlađa mladež (12 – 13 godina)
-mladež (14 – 15 godina)
-starija mladež (16 – 18 godina)
-odrasli (19 – 34 godina)
-veterani (35 i više godina)

Unutar kategorije postoji sedam kvalitativnih razreda: D1, D2, D3, C, B, A i I (poredani su od najnižeg prema najvišem). Međutim, u pojedinim kategorijama ne postoji svih sedam kvalitativnih razreda. Tako se mlađi osnovci mogu natjecati samo u D razredima, mladež u D, C i B, a odrasli i veterani u svim razredima.

Kvalitativni razredi se razlikuju po broju plesova koje obuhvaćaju. U D razredu se ne plešu svi plesovi. Naziv razreda govori broj plesova u pojedinoj disciplini (standardni i latinoamerički plesovi) koje par pleše. Tako se u D1 parovi natječu u engleskom valceru i cha-cha-cha, u D2 se engleskom valceru dodaje quickstep, a uz cha-cha-cha se pleše jive. U D3 se pleše od standardnih plesova engleski valcer, quickstep i tango, a od latinoameričkih cha-cha-cha, jive i samba. U C, B, A i I pleše se svih deset plesova. Plesači početnici tako usavršavaju jedan po jedan ples. Za korektno vladanje pojedinim plesom potrebno je otprilike dva mjeseca, a put do međunarodnih natjecanja traje 3 – 5 godina.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube