Vicevi

- Gdje si bio sinoć Mujo?   - Ma vodili me na neki balet.   - ? Šta ti je bolan to?   - Ma skupi se raja, pa uleti jedna pravo luda ženska i nešto se k’o baca, pa bi da poleti, pa ne može. Najzad joj prileti Pročitajte nastavak

Zagonetke mozgalice i pitalice

Anegdote

Jedna zagrebačka dama dovela je svoga sina skladatelju Ivanu Zajcu i ponosno mu reče: - Majstore, moj sin ima veliki dar za glazbu. Osim toga ima frizuru kao Beethoven. Pročitajte nastavak
Autobusni kolodvori, vozni red autobusa i vlaka

Plesne crtice

Gubec-beg je bila treća rock opera u svijetu! Ostale plesne crtice

Plesne izreke

Prvo skoči pa reci hip hop!

‘Budale smo plesali ili ne, stoga plešimo’ – japanska poslovica

Pleši kao da te nitko ne gleda. Poslije se ispričaj onima koji jesu.

Nastavite čitati “Plesne izreke”

Ples i staroegipatski kultovi

Ples stari EgipatU pismu staroga Egipta isti znak je označavao glagole plesati, radovati se i klicati. Blizina tih pojmova ukazuje u kojoj se mjeri u toj kulturi radost izražavala plesom.

Vjerski život je bio i ostao do kraja ključ egipatske kulture. Poput ostalih naroda staroga vijeka i Egipćani su svoje bogove zamišljali slične ljudima, pa su ih uključivali i u plesove. Kult sunca bio je povezan s plesom, suncu se raduje sve živo, pa su i Egipćani radost izražavali plesom. Obuzetost Egipćana astronomijom osobito je izražena u astronomskom plesu svećenstva. Nil, sveta rijeka Egipta, bio je predmet štovanja i simbol kulta plodnosti, jer su o njegovim poplavama ovisili život i blagostanje u zemlji.

Doba nadolaženja vode, poplave i njezina povlačenja bilo je popraćeno svetkovinama i ritualima. Slavlje je završavalo ophodom uz glazbu i ples i vrlo neobičnim ceremonijama upriličenim za plodnost žena.

Egipćani su bili svjesni povoljnog utjecaja ritmičke usklađenosti na učinak skupnog rada. Na otvorenim, širokim prostranstvima polja bilo je djelotvornije ozvučiti ritam rada nego ga označiti pokretom, stoga su se poslovi u prirodi, osobito žetelački radovi odvijali uz zvučnu pratnju.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube