Vicevi

- Gdje si bio sinoć Mujo?   - Ma vodili me na neki balet.   - ? Šta ti je bolan to?   - Ma skupi se raja, pa uleti jedna pravo luda ženska i nešto se k’o baca, pa bi da poleti, pa ne može. Najzad joj prileti Pročitajte nastavak

Zagonetke mozgalice i pitalice

Anegdote

Jedna zagrebačka dama dovela je svoga sina skladatelju Ivanu Zajcu i ponosno mu reče: - Majstore, moj sin ima veliki dar za glazbu. Osim toga ima frizuru kao Beethoven. Pročitajte nastavak
Autobusni kolodvori, vozni red autobusa i vlaka

Plesne crtice

Gubec-beg je bila treća rock opera u svijetu! Ostale plesne crtice

Plesne izreke

Prvo skoči pa reci hip hop!

‘Budale smo plesali ili ne, stoga plešimo’ – japanska poslovica

Pleši kao da te nitko ne gleda. Poslije se ispričaj onima koji jesu.

Nastavite čitati “Plesne izreke”

Riverdance – irski narodni ples

Irski narodni ples RiverdanceRiverdance je irski step ples prepoznatljiv po statičkom gornjem dijelu tijela i brzim ritmičnim pokretima nogu. Zahtijeva veliku spretnost, preciznost, eksplozivnost i veliku fizičku snagu. Najveći dio plesa se izvodi na poluprstima, dok su glava, vrat i leđa ukočeni (malo podsjeća na drmeš). Ples veselog karaktera su izmislili Kelti, a po čitavoj Irskoj proširili su ga učitelji plesa (Dance Masters). Zanimljivo je da je ples jedno vrijeme (za vjerskih previranja) služio kao alarm: na seoskim okupljanjima stražu je držao mladić, i u slučaju opasnosti počeo stepati – bio je to znak da uzbunu. Do početka 20. st. plesali su ga isključivo muškarci.

Tijekom nekoliko stoljeća ples se popularizirao u cijelom svijetu. Tijekom vremena se razvijao i mijenjao. Originalni Riverdance koji danas poznajemo predstavljen je na Euroviziji u Dublinu 1994. godine, publika ga je oduševljeno prihvatila, pa je postao svjetski hit. U SAD-u je, primjerice, održano 605 nastupa u Gershwin Theatru (najvećem brodvejskom kazalištu) u samo jednoj godini!

Riverdance je jedan od četiri poznatije vrste irskog narodnog plesa, osim njega postoje tradicionalni step (Riverdance je moderni step), ceili ples (ples u linijama) i ples u setovima – tradicionalni ples koji živi u pubovima.

 

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube