Vicevi

- Gdje si bio sinoć Mujo?   - Ma vodili me na neki balet.   - ? Šta ti je bolan to?   - Ma skupi se raja, pa uleti jedna pravo luda ženska i nešto se k’o baca, pa bi da poleti, pa ne može. Najzad joj prileti Pročitajte nastavak

Zagonetke mozgalice i pitalice

Anegdote

Jedna zagrebačka dama dovela je svoga sina skladatelju Ivanu Zajcu i ponosno mu reče: - Majstore, moj sin ima veliki dar za glazbu. Osim toga ima frizuru kao Beethoven. Pročitajte nastavak
Autobusni kolodvori, vozni red autobusa i vlaka

Plesne crtice

Gubec-beg je bila treća rock opera u svijetu! Ostale plesne crtice

Plesne izreke

Prvo skoči pa reci hip hop!

‘Budale smo plesali ili ne, stoga plešimo’ – japanska poslovica

Pleši kao da te nitko ne gleda. Poslije se ispričaj onima koji jesu.

Nastavite čitati “Plesne izreke”

Polka – češki narodni ples

PolkaPolka je živahan ples u dvočetvrtinskom taktu, nastao je oko 1830. godine. Jedni mu izvode ime od Polka – Poljakinja, a drugi od češkog pulka- polunota, pola takta, polukorak. Polka potječe iz češkog narodnog plesa, a povijest kaže da ga je izmislila djevojka Anna Sleznik. Iz Češke gdje je nastala, polka se brzo našla u Londonu i Parizu, gdje je dala ime čak i stilu pokućanstva i odijevanja, a postala je prava “napast” kao npr. danas rock i twist. Polka se u Europi u početku smatrala skandaloznim plesom, zbog načina na koji su partneri držali jedno drugo za vrijeme plesa – nemoralno prisno.

Polka se može plesati u uobičajenoj zatvorenoj poziciji, ili u tzv. “klizačkoj poziciji”, pri čemu plesač stoji s lijeve strane plesačice, a ruke su im prekrižene ispred. Plesač desnom rukom drži desnu ruku plesačice, a lijeve ruke su im spojene. Ako se polka pleše u zatvorenoj poziciji, koraci plesačice oponašaju pokret koji je obratan od pokreta njezina partnera.

Polka se kao živahan i razigran ples toliko udomaćila da je i u današnje vrijeme neizostavna na svadbama i plesnim zabavama.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube