Vicevi

- Gdje si bio sinoć Mujo?   - Ma vodili me na neki balet.   - ? Šta ti je bolan to?   - Ma skupi se raja, pa uleti jedna pravo luda ženska i nešto se k’o baca, pa bi da poleti, pa ne može. Najzad joj prileti Pročitajte nastavak

Zagonetke mozgalice i pitalice

Anegdote

Jedna zagrebačka dama dovela je svoga sina skladatelju Ivanu Zajcu i ponosno mu reče: - Majstore, moj sin ima veliki dar za glazbu. Osim toga ima frizuru kao Beethoven. Pročitajte nastavak
Autobusni kolodvori, vozni red autobusa i vlaka

Plesne crtice

Gubec-beg je bila treća rock opera u svijetu! Ostale plesne crtice

Plesne izreke

Prvo skoči pa reci hip hop!

‘Budale smo plesali ili ne, stoga plešimo’ – japanska poslovica

Pleši kao da te nitko ne gleda. Poslije se ispričaj onima koji jesu.

Nastavite čitati “Plesne izreke”

Drmeš

DrmešDrmeš je najpopularniji narodni ples sjeverozapadne Hrvatske. Pleše se u paru, ali i u kolu. Dvije su osnovne figure plesa: u prvoj plesači vertikalno titraju – drmaju (otud naziv plesa), ali uz minimalno kretanje kroz prostor, a u drugoj se plesači vrte velikom brzinom. Nezaobilazan je ples u Hrvatskom zagorju, Prigorju, Podravini, Posavini, Baniji, a čest je i u nekim drugim dijelovima Hrvatske. Traje već nekoliko stoljeća. Zanimljivo je da potječe iz starogrčkog plesa.

Drmeš ima mnogo “dijalekata”, moglo bi se reći da skoro svako selo ima svoj drmeš. Tako je podravski drmeš puno življi nego u ostalim krajevima, a plesač drži plesačicu za struk vanjskom stranom nadlanice (u drugim krajevima je drži dlanom). U podravskom drmešu se stopalo tek neznatno diže od poda, a drmanje je naglašenije.

Koreograf Rajko Pavlić smatra kako drmeš i tango imaju slične korijene – dijele elemente krčmarskih plesova, uz evidentnu razliku da je ovaj potonji požnjeo svjetski uspjeh. Lokalnu popularnost može zahvaliti i prikrivenoj, ali snažnoj erotici. Naime, osim prisnog kontakta ne treba smetnuti s uma da je drmeš ples iz doba kad nije bilo grudnjaka. Kretanje gore-dolje je i vizualno i taktilno bilo vrlo stimulativno i za plesačicu i za plesača.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube