Vicevi

- Gdje si bio sinoć Mujo?   - Ma vodili me na neki balet.   - ? Šta ti je bolan to?   - Ma skupi se raja, pa uleti jedna pravo luda ženska i nešto se k’o baca, pa bi da poleti, pa ne može. Najzad joj prileti Pročitajte nastavak

Zagonetke mozgalice i pitalice

Anegdote

Jedna zagrebačka dama dovela je svoga sina skladatelju Ivanu Zajcu i ponosno mu reče: - Majstore, moj sin ima veliki dar za glazbu. Osim toga ima frizuru kao Beethoven. Pročitajte nastavak
Autobusni kolodvori, vozni red autobusa i vlaka

Plesne crtice

Gubec-beg je bila treća rock opera u svijetu! Ostale plesne crtice

Plesne izreke

Prvo skoči pa reci hip hop!

‘Budale smo plesali ili ne, stoga plešimo’ – japanska poslovica

Pleši kao da te nitko ne gleda. Poslije se ispričaj onima koji jesu.

Nastavite čitati “Plesne izreke”

Ples na otoku Baliju

Ples na BalijuBali je posredovanjem Jave upoznao i prihvatio hinduističku vjeru i kult, iz njihova stapanja s domorodačkim elementima nastala je indijsko-balijska kultura. Bali krase nedirnuti krajolici, prirodna bogatstva, vedro stanovništvo, živopisni folklor i mistični kult u kojem ples ima važan udio.

Narod Balija duboko je religiozan, ali na veoma svojstven način. Božanske i demonske sile dio su njihove svakidašnjice. Balijci ne poduzimaju ništa bitno bez prethodna obraćanja bogovima molitvenim i kultnim obredima. Njihov izraziti dar za ples i prirodni osjećaj za ritam čine da svojim dnevnim žrtvenim darovima višim silama dodaju i ples kao poseban ukras.

Pojedina veća mjesta otoka Balija imaju svoje učitelje tradicionalnih plesova. Oni su ujedni i koreografi koji stvaraju svoje individualne koreografije na zajedničkoj osnovi i sa zajedničkim temama. Dvor je posjedovao posebnu plesnu skupinu koja je izvodila i klasične plesne drame po indijskom uzoru, kao i plesno oblikovane domaće motive. Postoje i putujuće družine koje nose ples u narod i primaju od njega plesne poticaje, jer je ples na Baliju zajedničko vlasništvo, a djeca uče plesati u vlastitoj obitelji. Djeca su u mnogim kulturama nositelji tradicije, jer u svojim igrama i plesovima čuvaju arhaične oblike i sadržaje. Mogli bismo reći da Bali u tome prednjači i da je otok djece-plesača. Na Baliju je rani plesni odgoj rezultat urođene potrebe za gibanjem i ritmom, nagona za oponašanjem i njihove razbuktale mašte.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube