Vicevi

- Gdje si bio sinoć Mujo?   - Ma vodili me na neki balet.   - ? Šta ti je bolan to?   - Ma skupi se raja, pa uleti jedna pravo luda ženska i nešto se k’o baca, pa bi da poleti, pa ne može. Najzad joj prileti Pročitajte nastavak

Zagonetke mozgalice i pitalice

Anegdote

Jedna zagrebačka dama dovela je svoga sina skladatelju Ivanu Zajcu i ponosno mu reče: - Majstore, moj sin ima veliki dar za glazbu. Osim toga ima frizuru kao Beethoven. Pročitajte nastavak
Autobusni kolodvori, vozni red autobusa i vlaka

Plesne crtice

Gubec-beg je bila treća rock opera u svijetu! Ostale plesne crtice

Plesne izreke

Prvo skoči pa reci hip hop!

‘Budale smo plesali ili ne, stoga plešimo’ – japanska poslovica

Pleši kao da te nitko ne gleda. Poslije se ispričaj onima koji jesu.

Nastavite čitati “Plesne izreke”

Borbeni i magijski japanski plesovi

Japanski plesJapanski plesovi s borbenim motivima veoma su raznoliki: ima među njima pretežno statičnih i onih dinamičnih, ali su i jedni i drugi izvanredno snažni. Plesovi s dvama plesačima predstavljaju dvoboj, dok se u solo plesovima plesač bori protiv zamišljenoga neprijatelja. U živahnim scenskim plesovima toga sadržaja plesač kružno obilazi plesnim prostorom, hvatajući se prijetećim pokretom za mač o pojasu, da bi zatim s golim mačem u ruci činio pokrete mačevanja, primicao se, odmicao i skakao raširenih nogu, tresao glavom, a na kraju zastao u pozi koja izražava odlučnost ili pobjedu. U drugom nešto apstraktnijem načinu, pokreti plesača su stiliziraniji, i njihov je simbolizam vjerojatno shvatljiv jedino njegovim sunarodnjacima. Jer jednim jedinim nešto jačim udarcem petom o tlo ili rukovanjem lepezom na različite načine čini se da plesač japanskom gledatelju dočarava čitav ratnički prizor.

Japanski plesovi sa životinjskim maskama nose većinom magijsko obilježje, iako su prisutni i na profanim zabavama. Plesno oponašanje životinja zbog njihova zazivanja ili istrebljenja, a često i zbog njihova kulta, prastari je način čaranja, prisutan u svim kulturama, počevši od najprimitivnijih, a možemo ga pratiti sve do visokih civilizacija.

Većinu fizičkih radova narod Japana obavlja skladnim pokretima: bilo da bere čaj, gazi rižu, diže jedra, izvlači ribarsku mrežu, zabija kolce ili radi neki drugi posao. Posjetitelji Japana opetovano ističu svrsishodnost i estetiku pokreta stanovništva te bliskost radnih i plesnih pokreta, koju su zadržala plemena nedodirnuta civilizacijom.

Plesne cipele

Naučite plesati uz Youtube